dilluns, 14 de març de 2016

Santuari de la PedraExcursió al Santuari de la Pedra, a la població d'Àger. Es pot arribar en un cotxe normal, circulant per pista de terra en molt bon estat. La pista cal agafar-a la dreta, un cop passat el centre d'aprenentatge de parapent.

El santuari està a 1062 m alçada enganxat a la cinglera del Montsec d'Ares. Des del Santuari tindrem unes boniques vista de la Vall d'Àger i la serra de Monclús.


El Santuari es tracta d'un edifici construït a segle XI. L'ermita de la Mare de Déu de Pedra és un temple d'una sola nau amb la capçalera recta que sobresurt externament. La nau està coberta per una volta de canó de perfil semicircular amb dos arcs torals. Del seu interior destaquen les fornícules buides, que trobem al mur situat al nord de la nau, i que possiblement servien per deixar les ofrenes.


És possible que en algun moment tingués caracer parroquial o drets de sepultura ja que al costat de la Torre del Negre es conserva uan necròpolis medieval que podria estar relacionada amb està iglesía.A partir del segle XIII es va convertir en ermita. Sabem que a partir del segle XIV el rector de Sant Vicenç d'Àger tenia l'obligació d'acudir en processó 1 dissabte del mes de maig per beneir el temps.


Com Santuari Mariano més importeante de la vall al segle XV es col·loca una imatge de pedra policromada que va ser destruïda durant la Guerra Civil. Es conserva una replica del segle 1944.


Molt a prop d'aquí també es troba el Santuari de Colobor que deixem per un altre dia perquè l'accés al mateix era bastant més complicat.


Cap comentari:

Publica un comentari