dilluns, 14 de març del 2016

Santuari de Pinós



Hem decidit començar l'any fent una excursió al centre de Catalunya i conèixer dos santuaris amb molta història: El Santuari de Pinós i el Santuari del Miracle.

El Santuari de Pinós es troba al bell mig de Catalunya a 904 m i amb unes vistes esplèndides, la llàstima és que nosaltres ens hem trobat amb un dia de núvols i boira.


Just al costat del Santuari pujant la costa, i amb un bon indicador, ens podem apropar a la Rosa del Vents marcant just el centre geogràfic de Catalunya.


El santuari va ser edificat pels templers l'any 1312, i després pas als hospitalaris. L'edificació de la planta és rectangular, coberta de doble vessant. La volta és d'estil gòtic tardà. A la clau que aquesta sobre el presbiteri, està esculpida la imatge de la Mare de Déu de Pinós, en la següent es veu l'escut dels hospitalers, en una altra l'escut dels Pinós, i una més amb l'escut de Ardèvol.


En el cambril aquesta la talla de la Verge de Pinós de tradició gòtica, és de fusta policromada del segle XVI, aquesta formava part d'un retaule que es va perdre en l'incendi de l'any 1936. Mesura uns 70 cm, porta el nen al braç esquerre i a la mà dreta mostra una pinya que és el distintiu de Pinós.


Al costat del santuari es troba l'hospederia i l'hostal. Nosaltres vam parar a dinar a l'hostal, que segons sembla és el més antic de Catalunya, i que no ha tancat mai des del 1524. L'hostal respira història només entrar, i el menjar és la típica casolona. Si ets dels que t'agrada menjar substància, t'agradarà, si ets dels que t'agrada menjar que entri per la vista o vegetarià no és el teu lloc, nosaltres per desgràcia som d'això últim i no gaudir molt. Si no us agraden les olives avisa perquè les posen en casí tot (per a mi són radioactives, si toca el plat, ja està infectat tot el plat).


La desgràcia del dia va ser que algú que segons sembla li costava sortir de l'aparcament amb el seu cotxe, ens va abonyegar el nostre. Com a bon ciutadà no va deixar ni una trista nota, ni va entrar a preguntar de qui era el cotxe per fer un part amistós.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada