divendres, 27 de desembre de 2013

Santuari de Sant Magí

Excursió març 2013 per la Conca de Barberà i l'Anoia, per visitar el Santuari de Magí de Brufaganya a 2 km del Valldeperes

Hem tingut molta sort perquè ha fet un dia amb un sol radiant, que ens ha donat el luxe de tombar a gaudir durant una bona estona al costat de la Capella de les Fonts. A més d'aquest bon sol, els camps estaven verds, i amb aquesta olor a terra mullada després de les pluges i les nevades dels dies anteriors, encara quedaven algunes plaques de gel-neu, que per descomptat els meus fills han aprofitat per llençar. També digne de veure els roures centenaris al costat de la capella de les Fonts.
Bé el Santuari, pertany al terme de Pontils, i està situat en una vall al recer de la serra de Pany i la Serra de Brufaganya , entre boscos i camps de cereals (mapa Institut Cartographic de Catalunya).

El santuari està documentat ja sobre el 1234 i va ser molt popular a partir del segle XIII . Segons explica la tradició , va fer penitència Sant Magí , màrtir de la ciutat de Tarragona.


L'any 1063 . va ser cedit als dominicans de Santa Caterina de Barcelona , que van fundar un convent de cinc membres , els quals s'encarregaven de fomentar la devoció i el culte . A ells es deu la construcció de la Capella de les Fonts , situada al centre de la vall, i que segons diu la tradició, va fer brollar Sant Magí per calmar la set dels seus seguidors.


L'any 1073, Tomàs Ripoll, mestre general de l'Ordre, va fer construir l'actual església del Santuari, construcció de estiolo barroc - neoclàssic, amb tres capelles per banda i un petit campanar a cada costat de la façana .Els dominicans foren exclaustrats l'any 1835, però el Santuari continu com a parròquia dels pobles de la rodalia, especialment del Poblet de Rocamora , per aquest motiu se l'anomena moltes vegades Sant Magí de Rocamora.


Actualment  és encara un lloc de trobada i devoció popular. Cada any té lloc un aplec per la festivitat de Sant Magí, el dia 19 agost (infomació extreta de la web de l'Ajuntament de Pontils).Tambíen aquí, en aquest enllaç, us deixo una mica més de informació de la llegenda de Sant Magí


Cap comentari:

Publica un comentari