divendres, 27 de desembre del 2013

Santuari del Paller


Excursió de gener del 2013. 

Ahir vam fer una excursió pel Cadí i ens acostem a dinar a Santuari de Paller, que ja fa molt temps que tenia ganes de visitar. El Santuari es troba tancat entre parets de muntanya, al Torrent del Paller . Disposa d'un àrea de Picnic amb font, Hostal i refugi, ja que forma part del " Camí dels Bons Homes " que comença al Santuari de Queralt .

Vam estar menjant i xerrant amb els nous propietaris, encara que com ells ens van dir: "el propietari és el bisbe :) ". Ens van explicar una mica de la història del Santuari (el qual fa uns tres anys que va ser reformat ) i ens van ensenyar les habitacions de l'hostal, les quals a banda de ser acollidores i haver reformat fa poc, encara destil·len història per les seves pedres. Sobre el menjar del restaurant molt bé la veritat, encara que ens van dir que d'aquí a 2-3 setmanes canvien tota la carta. Impagable el cafetó al costat de la xemeneia .


Aquí us poso una mica de la informació extreta de la
web Santuari de Paller.

La casa Rural Santuari de Paller és al cor del Parc Natural del Cadí - Moixeró , a 1'5 km . De la Vila de Bagà al Berguedà .


El Santuari de Paller és un edifici històric del municipi de Bagà ( Berguedà ) que va ser construït entre 1747 i el 1748 .


L'antic santuari era a la masia del Paller de Dalt , on encara hi ha restes de l'església, ja esmentada l'any 1200 i que tenia molts devots. Depenia del monestir de Bagà i la primitiva església va ser encara reconstruïda en 1687. En 1747 es va iniciar la construcció de l'actual santuari segons traça de Francesc Morató al lloc del Paller de Baix, a dos quilòmetres de la vila de Bagà, en un paratge acollidor, tranquil i d'una serena belles, prop de l'anomenada Font dels banyadors (per això també es coneix com Santa Maria dels banyadors ), on era costum que els devots es banyessin i que porten aigua considerada miraculosa .


L'església és d'una sola nau d'estil neoclàssic amb volta de mig punt , mentre que l'estructura i ornamentació del retaule principal és d'estil barroc, destacant la imatge de la Verge, d'estil neoclàssic, que acapara l'estima i la devoció dels habitants de la vall del riu Bastareny. 
El primer diumenge de setembre s'hi celebra l'aplec de la Mare de Déu de Paller.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada