diumenge, 13 de març del 2016

Santuari del Coll


Foto J.Martinez

Aquest Santuari es troba al mig de les Guilleries, solitari entre les valls d'Osor i Susqueda, a les comarques de Girona.

El Santuari de la Mare de Déu del Coll és el monument religiós més notable de la població d'Osor. Està situat a 6 km de la població i s'accedeix per una carretera pavimentenda, que comença al Pont dels Soldats.

Des del santuari es pot veure la Vall d'Osor i el Pantà de Susqueda.

Al costat del santuari hi ha un bon hostal, l'Hostal del Coll

Una mica d'història (tret de la web municipal de l'ajuntament):
El primer tremp podria haver sigut de finals s.IX PERÒ apareix documentatment a 1184 Quan s'hi Vaig construir un priorat benedictí filial de l'abadia d'Amer. Cap a 1480 fou abandonat i a 1592 el Càrrec prioral del Coll s'uní a la dignitat abacial d'Amer. Entre 1878 i 1948 fou parròquia rural I, des d'aleshores, es n'han Encarregat el Rectors de Susqueda d'Osor. L'edifici actual és d'origen romànic, força modest i amb POCS Motius ornamentals, d'una sola nau, gran absis semicircular i campanar d'espadanya de dos pisos sobre la façana. La imatge de la Verge és 01:00 reproducció lliure d'una de romànica -l'original és Troba a Museu Episcopal de Vic que va substituir-ne una de barroca destruïda el 1936. També hi Trobem 01:00 reproducció del frontal de l'altar; l'original, del segle XII, conservat a l'Museu Episcopal de Vic, és obra de l'Mestre del Coll i és considera una dels obris més significatives de la pintura primitiva catalana. Els frescs de sobre l'absis són de Joan Casanovas i el finestral Abstracte de vidre Gruixut, de l'artista gironí Domènec Fita

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada