dimecres, 8 de maig del 2019

Santuari de Santa Marina


Aquest primer cap de setmana de maig, ens hem anat a terres de Tarragona i hem visitat el Santuari de Santa Marina, un santuari amb molta devoció pels habitants de Pratdip i la comarca. El santuari es troba a uns 300 m al Pla de Jull, dins de la Reserva Natural de la Llaberia.

És un santuari situat entre bosc mediterrani i cultius agrícoles. Just al costat del santuari hi ha una zona de pícnic i un restaurant, així com una font amb un bon canella i on hi havia molta gent omplint garrafes, ja que segons sembla les seves aigües són de gran qualitat.

El Santuari pel que es veu ja existia sobre l'any 1335, amb tants anys d'història com ha passat amb tants altres santuaris, ha tingut moments de més devoció, moments d'abandonament i moments de destrucció, fins i tot es va construir un balneari a causa de la qualitat de les seves aigües, que al final no va arriba a bon port.  

Us deixo un enllaç on podeu trobar més informació incloses fotos de l'interior del santuari que nosaltres no vam poder fer perquè no funcionava la il·luminació.

Una de les principals històries d'aquest santuari és el seu retaule. El primer retaule és de l'any 1602, el qual va ser substituït el en 1730 per un d'estil barroc amb una magnífica talla de Santa Marina que va ser la joia del santuari, i que va ser cremat en la guerra civil, o això es pensava fins que a l'any 2002 es va descobrir que era al museu de Reus. Actualment aquest retaule per seguretat es troba a l'església de Pratdip. 



Bé ara us explico una mica la història de Santa Marina, gràcies a la documentació que em va facilitar la noia que es trobava a l'oficina de turisme.

Santa Marina, era una nena que va venir d'Egipte i que es va fer passar per noi per ingressar dins el monestir com Fra Marí. Va tenir la desgràcia que el van acusar de violar la filla d'un senyor de la comarca, i ella mai va dir que era un noi, llavors la van expulsar del monestir, i es va pasa la resta de la seva vida tenint cura del nen, repudiada i en la més absoluta pobresa. Va ser a la seva mort quan els frares es van adonar del seu error, i llavors va ser proclamada Santa, Verge i Màrtir. Les seves restes, com va passar amb altres màrtirs, van donar voltes per mig món, fins a acabar al Santuari de la Misericòrdia de Reus.
 
La llegenda dels Dips .
Us aconsello molt fer aquesta visita amb nens, i passejar per Pratdip i el seu castell buscant " dips". Els dips són una antiga llegenda de gossos vampir. Cal buscar 10 dips per tot el poble. El poble bé mereix la visita i a més podeu parar a la cooperativa a comprar oli o vi de gran qualitat.



https://www.google.com/maps/@41.035697,0.8483845,364m/data=!3m1!1e3



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada